sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Projekti: Oma tupa

Mielessäni välähti yksi päivä, kun lojuin malttamattomuuden epätoivon syövereissä. Meidän pihassa on Vanha Tupa, jossa ei asu kukaan, eikä ole asunutkaan vuosikymmeniin. Silloin tällöin joku on siellä öitä viettänyt, se siinä. Taloa ei ole edes remontoitu tai pahemmin ylläpidettykään, kun uusi talo valmistui kolmisenkymmentä vuotta sitten. Nytkin se on täynnä banaanilaatikoita, mattoja, pakastimia ja muuta roinaa. Mutta siellä on lattia, seinät ja katto. Sähkötkin jopa! Minulla vuosia edessä ja muutakaan ei tiedossa, joten miksen alkaisi hiljalleen kunnostamaan taloa? Toki vastaan voi tulla ylitsepääsemätön ongelma, varsinkin lähes nollabudjetilla, mutta sittenpähän on edes kokeiltu. Kyllähän siellä nytkin jo joten kuten asuisi, mutta ruokaa ei pysty laittamaan ja se tosiaan on täynnä tavaraa. Kevään tullen alan purkamaan ulkolaudoitusta ja kartoittamaan talon kuntoa. Eipä siellä mitään suurta tarvitse tehdä, kun talo itsessään on aika yksinkertainen. Ulkolaudoitus pitää uusia, ikkunat haluaisin tehdä uusiksi koulussa ja sisäpintoja vähän maalata tai tapetoida.

Vanhassa Tuvassa on kaksi makuukammaria, joista toisessa pönttöuuni. Keittiö, jossa pönttö samaten, mutta ei varsinaisesti keittiökalusteita, liesituuletinta yms. Toinen puoli talosta on yhtä isoa tupaa, jossa iso uuni. Tuossa puolessa taloa lattia on lommollaan ja se täytyisi avata ja tarkistaa, sekä suoristaa. Kapeita jyrkkiä portaita pääsee vintille, josta löytyy pölyä ja kesähuone. Vintti saa jäädä koskemattomaksi, ellen nyt oikein innostu (vähän kyllä mielessä pyörittelen sitäkin tilaa).

Ammattilaisia löytyy lähipiiristä runsaasti ja tosiaan tarkoitus on ensin katsoa, onko järkevää taloa kunnostaa ja jos on, kunnioittaa satavuotiasta vanhusta.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kiva kuulla että talo tulee mahdollisesti käyttöön. Alan odottella remonttikuulumisia ja kuvia.