lauantai 21. syyskuuta 2013

Paha paha Facebook

Kuten osa teistä muistaa, olin melkein vuoden Facebook-lakossa (Linkki siihen kirjoitukseen). Syitä lakkoon oli monia, mutta silti jonkin ajan kuluttua löysin itseni taas Facebookista.

Toki Facebook on hyödyllinen siinä mielessä, että voi pitää yhteyttä kavereihin ja on erilaisia yhteisöjä, kuten oppilaskunnan hallituksen sivut, jossa voidaan keskustella jne. Mutta ne huonot puolet painavat enemmän.

Ensinnäkin, Facebook voi koska tahansa muuttaa ehtojansa ja käytäntöjänsä, joko hyvällä tai pahalla. Haluan Facebookista eroon, ennen kuin jotain nykyisiä asioita pahempaa tulee.

Esimerkiksi tällä hetkellä asioita, joista en Facebookissa tykkää:

- Kaikki kuvat, tiedot, tekstit yms. joita Facebookkiin lataat, ovat Facebookin omaisuutta. Facebook voi tehdä näillä tiedoilla mitä haluaa (tosin toistaiseksi lain sallimissa rajoissa?).

- Jos joku muu jakaa tietoja/kuvia sinusta, he voivat halutessaan tehdä niistä julkisia (= koko maailman nähtäviksi) ja he myös luonnollisesti määräävät, miten kyseisiä tietoja jaetaan.

- Facebook saa tiedot kaikilta nettisivuilta, joilla käyt, jos niissä on Facebook-toiminto (noh, lähes kaikilla sivuilla on, Iltasanomat, Helsingin Sanomat, Blogger, jopa sähköpostissakin...).

- Vaikka poistaisit Facebook-profiilisi pysyvästi (kestää n. 90 päivää, ennen kuin se on "kokonaan" kadonnut), voi esimerkiksi kavereidesi juttuihin jättämäsi kommentit jäädä sinne, sekä Facebookin itselleen tallentamat asiat, mitä olet Facebookissa tehnyt.

Noh, olen tehnyt sen virheen, että loin itselleni Facebook-profiilin, koska kaikkea en voi enää poistaa/perua, vaikka nyt poistaisinkin profiilini.

Jos olet miettinyt oman profiilin luomista Facebookiin, lue Facebookin ehdot ja käytännöt KOKONAAN, ettei sinulle tulisi harmillisia yllätyksiä.

Itse aloin nyt vasta lukemaan ajatuksen kanssa ehtoja, mutta en päässyt kovinkaan pitkälle, kun jo alkoi suututtamaan oma typeryyteni ja nämä Facebookin mielivaltaiset ehdot sun muut. Mikäs siinä on ehtoja ladellessa, kun on tarpeeksi pitkä lista. Ei kukaan jaksa niitä lukea, vaan skippaa koko osion ja tekee profiilin.

Vielä kun ajattelee niitä lapsia, joiden vanhemmat lisäävät kuvia lapsistaan... Harmittomalta tuntuva kuva pienestä söpöstä pikku tyttärestä voi tuntua todella pahalta, kun tyttö on teini/vanhempi. Ja mitä sitten teinit lataavatkaan Facebookiin ja tekevät siellä... No omapahan on asiansa, kaikki eivät ajattele niinkuin minä, eikä kaikkia häiritse nämä asiat.

Tiesittekö, että monessa koulussa opetetaan Facebook-profiilin luominen ja Facebookissa/sosiaalisessa mediassa toimiminen? Toki samalla opetetaan netikettiä (netin käyttäytymissääntöjä/ohjeita), mutta eikö sitä voisi opettaa yleisesti? Pakko sotkea Facebook mukaan.

Tietenkään Facebook ei ole ainoa sivusto, joka voi aiheuttaa harmia käyttäjälleen, mutta tästä sivustosta minulla on huonoja kokemuksia ja haluan varoittaa teitä. Toki teette omat päätöksenne ja kaikilla on omat mielipiteenne, mutta olkaa varovaisia netinkäyttäjiä!

Itse poistan Facebook-profiilini lopullisesti (on kaksi tapaa, käytöstäpoisto=taukotila, jolloin kaikki jää talteen ja voit koska tahansa palata käyttämään profiiliasi, sekä poistaminen=profiili katoaa 90 päivän kuluttua, jonka jälkeen sitä ei voi palauttaa).

Tämä blogi tulee myös lähiaikoina kokemaan muutoksia, joten varautukaa ;)


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voithan kiertää esim. sen kohdan, että facebook tietäisi millä sivuilla surffailet. Voihan niille vähän pistää kampoihin;)

suvi kirjoitti...

Juu,on se vähän semmonen arveluttava paikka!monet valittaa nykyään sitä,ett jos sattuu kertomaan menevänsä esim.hammaslääkäriin,niin jo on kohta oma sivu täynnä erilaisia hampaan hoitoon liittyviä mainoksia. netti yleensäki on vaarallinen paikka...loppujen lopuksi:(