lauantai 18. toukokuuta 2013

Erityisruokavalioreseptejä

Liisu toivoi koulussa tekemieni ruokien reseptejä.

Siltä varalta, että jollekin on tulossa keliaakikko kylään, laitan myös hieman tietoa gluteenittomasta ruokavaliosta, sillä sen kanssa on oltava hyvin tarkkana!

Gluteeni on valkuaisaine, jota on venhässä, ohrassa ja rukiissa.Sitä tarvitaan taikinasitkon muodostumisessa. Gluteenittomassa leivonnassa sitko puuttuu, jonka vuoksi taikinat ja leivonnaiset ovat erilaisia kuin esimerkiksi venhäjauhoilla leivottaessa.

Säilytä gluteenittomat jauhot ja muut tuotteet erillään gluteenia sisältävistä tuotteista. Säilytä gluteenitonta leipää erillään tavallisista leivistä.

Huolehdi käsihygieniasta. Työskentele puhtailla tasoilla ja käytä puhtaita työvälineitä, peltejä ja vuokia sekä leivinpaperia. Tarjoa leivonnaiset omalta, puhtaalta vadilta tai korista. Älä paahda gluteenitonta leipää samassa leivänpaahtimessa kuin paahdat tavalliset leivät. Jauhota kakkuvuoat aina gluteenittomalla raaka-aineella.

Tavallisista leivonta- ja ruokaohjeista saat gluteenittomia vaihtamalla tavalliset jauhot gluteenittomiin. Yleissääntö on, että 1dl vehnäjauhoja vastaa 1dl gluteenitonta jauhosekoitusta.

Rakennetta voit parantaa yhdistelemällä erilaisia gluteenittomia jauhosekoituksia, hiutaleita ja rouheita.
Kohota hiivataikinaleivonnaiset vain kerran ennen paistamista. Voitele ne vedellä, maidolla tai siirappi-vesiseoksella. Ripottele erilaisia siemeniä tai pähkinärouhetta. Lisää valkuaisaineen määrää: esim. kananmunaa, maitoa, maitorahkaa tai juustoa.

Gluteenittomat leivonnaiset säilyvät lyhyemmän aikaa tuoreena, sillä ne kuivuvat nopeasti. Voit pakastaa loput.

Lihapullat  maitoallergiselle ja keliaakikolle

1dl perunajauhoja
1dl soijakermaa
½ tl vettä
½ pss sipulikeittojauhetta/ mausteita
500g (naudan) jauhelihaa
ripaus valkopippuria

1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
2. Sekoita vesi ja soijakerma perunajauhoihin. Lisää mausteet. Lisää viimeisenä jauheliha ja vaivaa seos tasaiseksi.
3. Pyörittele pulliksi ja asettele uunipellille. Kypsennä uunissa noni 20-25 minuuttia.

Pizzapohja maitoallergiselle ja keliaakikolle

1dl vettä
1/3 palaa hiivaa (noin 15g)
1/4 tl suolaa
2-2½ dl gluteenitonta jauhoseosta
1rkl öljyä

1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
2. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
3. Lisää suola, vähitellen jauhoseos ja öljy.
4. Vaivaa nopeasti taikinaksi ja levitä uunipellille (älä säikähdä koostumusta!)
5. Anna kohota noin 15-20min.
6. Lado pohjalle haluamasi täytteet, paista pizza uunissa noin 15 minuuttia.

Huomaa, että maitoallergisen pizzaan ei voi laittaa juustoa.

Sämpylät Keliaakikolle ja maitoallergiselle (jätä suluissa olevat ainekset pois/korvaa)

25g hiivaa
4dl vettä
1rkl psylliumia
1dl tattarihiutaleita
1/4 tl suolaa
½ rkl sokeria
(50g margariinia, korvaa maitoallergikolle maidottomalla margariinilla!)
(50g juustoraastetta)
4 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää psyllium ja tattarihiutaleet. Anna turvota noin 10 minuuttia. Taikina muuttuu liisterimäiseksi, se on ok.
2. Sekoita joukkoon suola, sokeri, sulatettu margariini (ja juustoraaste).
3. Lisää jauhot pienissä erissä sekoittaen.
4. Pyörittele taikinasta öljytyin käsin sämpylöitä tai kauhase isoon ruokalusikkaan taikinaa, tasoita pinta ja laita leivinpaperille. Kohota sämpylöitä uunipellillä 20 minuuttia.
5. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Mustikkapiirakka maitoallergikolle (ei sovi keliaakikolle!)

3dl sokeria
3dl YOSA-metsämarjajogurttia
100g pehmeää margariinia (maidotonta)
5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
½ tl leivinjauhetta
2½ dl mustikoita

1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka (halkaisija n. 27 cm).
2. Sekoita ainekset, mustikoita lukuunottamatta, keskenään, älä vatkaa. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja esipaista hetki. Lisää sitten mustikat. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia (tarkkaile kokoajan).

Juustosarvet keliaakikolle

1½ dl vettä
½ dl tattarihiutaleita
4½ dl gluteenitonta jauhoseosta
½ dl juustoraastetta
1 tl leivinjauhetta
100g margariinia

Täyte
1 dl juustoraastetta

1 kananmuna voiteluun

1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.
2. Sekoita tattarihiutaleet veteen ja anna turvota 5 minuuttia. Lisää jauhoseos, juustoraaste ja leivinjauhe. Nypi joukkoon margariini.
3. Anna taikinan levätä jääkaapissa 15 minuuttia.
4. Jaa takikina kolmeen osaan. Taputtele ohuiksi, pyöreiksi levyiksi. Jaa levyt taikinanpyörällä 6 osaan.
5. Ripottele levyille juustoraastetta. Kierrä kolmiot rullalle keskustaa kohti ja käännä sarviksi.
6. Voitele sarvet kananmunalla ja paista uunissa 10 minuuttia.

Korvapuustit keliaakikolle

2½ dl maitoa
25g hiivaa
1½ tl psylliumkuorijauhetta
1 muna
1dl sokeria
3/4tl suolaa
2tl kardemummaa
75g margariinia tai voita
5-6dl gluteenitonta jauhoseosta

Täyte:
50g margariinia
½ dl sokeria
kanelia
Voiteluun: munaa
Pinnalle: raesokeria

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon psylliumkuorijauhe ja anna turvota 10 minuuttia.
2. Lisää muna, sokeri, suola, kardemumma, pehmeä margariini ja jauhoista 3dl. Vatkaa taikinaa (sähkövatkaimella tai yleiskoneella muutama minuutti, miksei käsinkin?). Lisää loput jauhot ja vatkaa vielä muutama minuutti.
3. Kaaviloi taikina noin 35cm x 40cm:n kokoiseksi levyksi (gluteenittomalla) jauhotetulla pöydällä. Voitele levy pehmeällä margariinilla ja ripottele päälle sokeria ja kanelia. Kääri levy rullaksi.
4. Leikkaa rullasta vinottain paloja, jotka ovat leveämmältä puolelta 3cm ja kapeammalta 1½cm. Nosta palat pystyyn kapeampi puoli ylöspäin. Paina molemmilla peukaloilla pullan päältä pohjaan asti. Jos taikina on kovin löysää, paista vuoat muffinivuoissa.
5. Kohota leivinpaperin päällä pellillä. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
6. Voitele puustit munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista uunin keskitasossa 10-15 minuuttia.
Huom! Puustit kohoavat vielä uunissa (ja mahd. aika paljonkin).

Pavlova-kääretorttu vilja-allergikolle

Pohja

5 kananmunan valkuaista
1tl etikkaa
2½ dl sokeria
2tl maissitärkkelystä
1tl vaniljasokeria

Täyte

3dl kuohukermaa (voit korvata jollain maidottomalla tuotteella)
2rkl sokeria
150g marjoja

1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla.
2. Erottele huoneenlämpöisten munien keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset ja etikka kovaksi vaahdoksi isossa kulhossa.
3. Lisää puolet sokerista vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Sekoita keskenään erillisessä astiassa maissitärkkelys, vaniljasokeri ja loput sokerista.
4. Lisää seos vaahtoon vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Levitä vaahto nuolijan avulla pellille. Paista marenkia uunin keskiosassa noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut hieman väriä.
5. Sokeroi marengin pinta ja kumoa marenki työpöydälle leivinpaperin päälle. Poista varovaisesti leivinpaperi, jonka päällä marenki paistettiin. Anna jäähtyä.
6. Vaahdota kerma ja mausta sokerilla. Levitä kermavaahto ja marjat jäähtyneelle marenkipohjalle.
7. Kierrä pohja löysähköksi rullaksi ja aseta tarjolle.



4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos! -Liisu

Anonyymi kirjoitti...

Ompa ihania ohjeita,Kiitos.Gluteenitonta leipää tarjottaessa on hyvä muistaa myös oma voitelu veitsi ja levite.

pappilanmummo kirjoitti...

Mustikkapiirakan sokerimäärä - onko oikein vai yksi dl?
Kiovja ohjeita sovellettaviksi...

Anne-Mari kirjoitti...

Tarkistin asian, on todellakin kolme desiä.