sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Perinteitä

Olen jo pitkään ollut kiinnostunut maanviljelystä perinteisin työmenetelmin. Eli hevos- tai ihmisvoimin tehtyyn työhön. Luin Maalla-lehteä (18.5.2010 nro.2) ja löysin sieltä pienen jutun Korteniemen tilasta. Nyt tiedän, mihin haluaisin työharjoitteluun! Mutta luulenpa, että minun on valittava sellainen paikka, joka on mahdollisimman nykyaikainen (koneet yms.), mutta kun en tahdo :( Eihän sitä vielä tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta en vain haluaisi opetella mitään lypsyroboottien ynnä muiden laitteiden käyttöä/huoltoa, koska en usko itse hankkivani sellaisia koskaan. Pojat luokaltani toitottavat, että "luomulla ei pärjää", mutta he ovatkin suurten tilojen jatkajia (ja ei luomua olisi, jos sillä ei pärjäisi!). Minä en pyri missään elämäni vaiheessa suurtilalliseksi. Tilan pidossa ja haaveissani ei koskaan ole päämääränä raha ja suuret tuotantosummat. Ei. Haluan ensisijaisesti kasvattaa, viljellä ja tehdä itselleni, perheelleni ja läheisilleni luomua, terveellistä, mahdollisimman myrkytöntä, hyvää ja yksinkertaista. Sen jälkeen tulee asiakkaat, leiriläiset, matkailijat, lomailijat.

Tilaltani tulette saamaan kokea mm...
rentouttavan loman maalaismaisemissa tai rankan, työntäyteisen päivän perinnetöissä pelloilla, metsissä ja kasvimaalla sekä eläinten parissa,
villan ja pellavan valmistusta alkutuotteesta lopputuotteeksi,
suomalaisten maatiaismehiläisten hunajaa,
Suomen alkuperäiskarjan (kyyttöjen, lapinlehmien, Länsi-Suomen karjan) maitoa ja lihaa,
Suomenlampaiden villaa, taljoja ja lihaa,
Suomenvuohien maitoa ja taljoja,
suomenhevosten maastolenkkejä ja kärryajeluja,
suomalaisten maatiaiskanojen munia,
mansikoita, vadelmia, mustikoita, puna- ja mustaviinimarjoja, karviaisia, omenia, kirsikoita, luumuja, perunoita, porkkanoita, kurkkua, tomaattia...
Tietysti LUOMUNA !!
Olen saanut kuulla monelta, että "ei tuolla pärjää", mutta tunnen ihmisiä, jotka ovat jopa tyhjästä tuon kaiken itselleen saanut ja minä aion ainakin yrittää ;) "Paikka, jossa itse olisin joskus halunnut käydä" on minun tulevan yritykseni/tilani perustusten yhtenä kulmakivenä. Millaisessa maalaismiljöössä Sinä mieluiten viettäisit lomaasi, joko lapsiperheenä, yksin, ystäväsi tai puolisosi kanssa? Ideoita saa antaa :)

Ja ettei kukaan vain luule, että aion nyt heti tästä näin Helsingin kodistani perustaa tuollaisen lomaparatiisin, niin ehen. Vielä on kaksi vuotta maatalouskoulua jäljellä, vielä en ole käynyt missään opissa perinteisistä työtavoista, mehiläisten kasvatuksesta ynnä muusta. Vielä on paljon opittavaa, ennen kuin tuollaisen minun unelmani pistän pystyyn, mutta vähitellen, kokoajan tietoa keräten ja imien kuin pesusieni! Uskokaa pois, minulla riittää opittavaa ja vielä enemmän HALUA oppia :)

3 kommenttia:

suvi kirjoitti...

ihanaa,upeeta,aivan mahtavaa!ilmottaudun jo nyt sun vakio-asiakkaaksi;)sillä juuri tuota me kaipaamme,tuotteiden ostamista suoraan tilalta!kyllä luomullakin pärjää ja kysyntää on,voisinpa ehdottaa tutustumis-käyntejä Euroopan maatiloilla;)Suomessa kun kaiken pitäisi olla helppoa market-tavaraa ja pientilallisia pannaan nurin...meidän lähellä on http://www.hunajalahde.com/ ja mieheni on aikoinaan harrastanut mehiläisiä..:)
siis tervetuloa tutustumaan pohjois-savolaiseen maatalouteen,paljon muutakin löytyy.
http://www.vaisasenkotiliha.fi/

Anne-Mari kirjoitti...

Kiitos vinkki-linkeistä :)
Blogin lukijoille 20% alennus tilan palveluista ;) Ääh, odottaminen on vaikeaa, kun tahtoisi sen tilan nyt heti. Mutta pakkohan sitä on odottaa, vaikka viikon päästä jo pääsenkin taas tulevalle kotitilalleni :)

T kirjoitti...

Tuollaiset haaveet olivat mullakin :)! Toivottavasti sulla ne toteutuvat oikeasti, mulla kaatuivat lähinnä siihen etten halua ottaa niin paljoa velkaa mitä haaveen toteuttaminen vaatisi. Meidän on tavallaan pakko asua noin tunnin ajomatkan päässä pk-seudusta miehen töiden vuoksi, joten seutu on liian kallista. Meillä ei ole "kotitilaa" missään.

Saan kumminkin kasvattaa lapsen tai lapset kotona ja haaveilen yhä edelleen että saisin lähes kaiken ruuan kasvatettua itse. Tämän sentään uskon toteutuvan.

Noissa kun ottaa monia eläimiä ja myy tuotteita täytyy olla EUn ja Eviran säädösten kanssa tarkkana. Nehän eivät halua että esim. kanoja ja sikoja otettaisiin samalle tilalle lehmien kanssa, vaan asiasta on tehty hirmuisen vaikeaa! Mutta sitkeästi kun yrittää uskon senkin onnistuvan!