tiistai 10. toukokuuta 2011

Äestystä

Tänään tunnilla oli lisäkseni vain yksi oppilas. Suurin osa oppilaista tekee toukotyöt kotitilallansa, mutta on myös niitä, joiden olisi pitänyt olla tunnilla. No ei ollut ja itseasiassa hyvä niin :D Keskittyminen oli helpomaa ja saimme kokoajan tehdä jotakin.

Ensiksi haimme pienkuormaimen ja menimme kuivurille pakkaamaan kauraa suursäkkeihin (600kg). Homma oli vähän hankalaa, yhden piti olla kuormaimessa nostelemassa etukuormainta, yhden piti keikkua tuolilla säätämässä harjanvarrella noin neljä metriä korkealla olevan siilon suuaukkoa ja yhden täytyi pidellä säkin täyttöaukkoa paikoillaan.

Onneksi löysimme pidemmän putken ja tikkaatkin olisi ollut tuolin tilalle (mutta eipä ketään meistä innostanut ajatus tikkailla keikkumisesta!). neljä säkkiä taisimme täyttää, yksikään ei revennyt, onneksi. Tämän homman jälkeen ajoin pienkuormaajan konehallien yläpihalle ja menimme ottamaan pelloilta maanäytteitä. Tauon jälkeen sitten menimme kemian laboratorioon ja koitimme selvittää maan myrkky(?)pitoisuuksia. Tulokset olivat niin hyvät kun voi, mutta vähän taisi opettajaa epäilyttää, koska peltoja on lannoitettu. Minun multa-jokuaine-tislattu vesi-seos muuttui limaiseksi, mistäköhän johtui... kun ei toisella oppilaalla muuttunut. No jaa. Tämän jälkeen menimme konehallien yläpihalle takaisin ja kävimme läpi erilaisia toukotyökoneita. Aurinko helotti pilvettömältä taivaalta ja joku ei ottanut lippistä mukaan :D Dimexin takki sai suojata, auringonpistosta en halua! Lopulta pääsimme pellolle äestämään. Pellon maalaji vaihteli hiedasta(?) saveen ja sen tunsi ajaessa :D Välillä oli hyvin tasaista ja helppo ajaa ja välillä taas traktori pomppi kuin jänis ja täytyi kierroksia pistää lisää ja konetta laskea. Siinä sitten ajelin pellolla, välillä hyvin ja välillä huonosti :D Joskus ihan yhtäkkiä etäisyys ajetusta kohdasta muuttuu puolesta metristä puoleentoista tai vielä pitempään. Opettaja sanoi, että jätin "haukia" :D Eli toisinsanoen äestämättömiä kohtia. Kun minä ja toinen oppilas olimme äestäneet, saimme lähteä. Vatsa kurnikin hurjasti, mutta ruokala on kiinni iltapäivisin, koska meitä oppilaita on vain kourallinen koulussa. Tietenkin olin unohtanut lounaalla ottaa päivällisen mukaan! Äkkiä vaatteet vaihtoon ja käsien pesulle ja pirtelöä tekemään. Tälläkertaa aineksina oli minttu-suklaa-vanilja-mansikkajäätelö, maito, pellavansiemenrouhe, vadelmat, mustikat, puolukat ja tyrni. Ihanan kylmää syötävää (tuli nimittäin aika paksu) kun ulkona on noin 23 astetta ja sisällä varmaan saman verran. Nyt sitten paleltaa. Ja väsyttää. Huone muuttuu päivä päivältä sotkuisemmaksi. Koululle ei voi varastoida tavaroitani kesäloman ajaksi, joten niitä olisi ihan pakko alkaa tuomaan kotiin (minnes siellä ne tungetaan?) eikä päinvastoin, että tuon kotoa kouluun jotain. Täytyy varmaan lajitella kaikki tavarat niihin, mitä tarvitsen lomalla ja mitä en. Huoooh, vapaaehtoisia?

Ei kommentteja: