torstai 17. maaliskuuta 2011

Näyttö suoritettu, hyväksytysti!

Tänään oli se päivä. Aamulla kun heräsin, minua ei jännittänyt, mutta kun menin Pajalle, johon kokoonnumme aina ennen hommiin lähtemistä, alkoi jännittämään hurjasti. Opettajat kehottivat ajattelemaan, että se on vain tavallinen oppitunti. Niin tein ja jännitys hävisi. Aluksi odottelimme toisia oppilaita, mutta loppuen lopuksi meitä oli vain kaksi oppilasta paikalla. Tiedän, että yksi oli OIKEASTI kipeä ja yksi lähti kotiin. Muiden syyksi voisin pistää eiliset iltamat ja muuten vain lintsaamisen.

Noh, lähdimme sitten hakemaan traktoria konehallilta. Ennen käynnistystä minun piti tehdä ajoonlähtötarkistus. Arvatkaa osasinko? No en! Tiesin suurinpiirtein, mitä piti tarkistaa, siis renkaiden paineet, valot ja vilkut, jarrut ja jotkut öljyt + polttoaine. Siihen loppui minun tietämykseni. Ai että, vähänkö nolotti :D Vihjeiden perusteella kyllä lopulta kaiken löysin ja tarkistin, renkaat nyt tietysti löysin :D Polttoaineen määrän näki hytistä, valot ja vilkut piti päälle, kun traktori oli käynnistetty (no mistä minä olisin voinut muistaa sen?) ja lopulta nekin saatiin kyllä päälle. Öljyt yms. oli sitten aiiiikas hukassa... tiesin suurinpiirtein missä moottoriöljyn tikku sijaitsi. Siis suurinpiirtein. Lopulta sen sitten löysin ja huomattiin, että öljyä oli tikun kahdesta merkistä alimmaisella eli liian vähän. Sitten opettaja kokeili vielä uudestaan ja kappas, öljyä olikin tikkujen puolessavälissä, eli siinä missä pitikin. Tikku ei siis ollut ollut kunnolla kiinni (ja se ei siis ollut minun vikani, vaan edellisen tikkuun koskeneen). Sitten sanoin, että moottori- ja akseliston öljyt ovat samat, mutta hups, ei se ihan niin mennyt, sekoitin ne kahteen muuhun öljyä sisältävään paikkaan. Onneksi sentään erheeni korjattiin, etten joskus tulevaisuudessa laittaisi samaa öljyä :D Sitten piti löytää jäähdytysneste... Juu-u, jossain traktorin etu-osassa, mutta missä. Se oli sitten ihan edessä ja korkin kanssa sain hetken tapella kunnes opettaja yritti ja saikin sen heti auki :O Kiipesin sitten katsomaan, onko siellä mitään ja oli tarpeeksi. Sitten varmaankin pääsimme lähtemään...

Ajoin kärrykatokselle ja hupsista, vaihde oli ykkösen sijaan kolmosella ja peruutin niin että rysähti vaunuun kiinni. Eipä se silti hajonnut (onneksi!). Otettiin sitten uusiksi ja vaihde vaihdettiin pienemmälle (ah, automaattivaihteet on vaan paljon paremmat kuin tuo!), peruutus onnistui tällä kertaa ihan hyvin, sain koukun perävaunuun ja sitten ajoimme lumen kuormauspaikalle (ensin tein pienoisen lenkin, kun en muistanut sanoiko opettaja, että pitikö mennä ylä- vai alapihalle...). Sitten pääsin kahvitauolle. Sanoisin, että tämä oli koko näytön hankalin vaihe, ja tiesin, että lumen kuormaamisessa ei minulla ole ongelmia, joten en jännittänyt enkä pelännyt (paljoa).

Tauon jälkeen siirsin tiellä olleen (toisen) perävaunun pois tieltä, sitten kiinnitin kuupan traktoriin ja menoksi! Lumen kuormaus sujui juuri niin kuin olin odottanutkin, eli hyvin. Mitään ei hajonnut, jarrut toimivat hyvin ja tässä oli helppo vipusysteemi, eteen=ylös, peruutus=alas, pysäköinti=sivulle, eli ei tarvinnut käsijarrua alkaa vääntämään aina. Kovin montaa kauhallista lunta ei tarvinnut lastata kun vaunu oli jo täynnä. Sitten vain ajamaan lumenkaatopaikalle. Sinne ajo sujui ihan jouhevasti, vaikkakin kyyti oli aika töyssyistä (anteeksi opettajalle, joka olit kyydissä). Peruutus onnistui suht hyvin, ei ollut kamalan pelottavaa ja aikaa ei mennyt ainakaan minun mielestäni hurjan kauaa. Pari yritystä ja se oli siinä, linkkuun en mennyt kertaakaan ja perävaunu meni minne halusin! Sitten vain kippaamaan lumet ja tyhjä perävaunu vietiin taas kärryvarastoon, sinne peruuttaminenkin onnistui hyvin, en osunut mihinkään palkkiin/tolppaan. Sitten traktori ajettiin konehallin pihaan ja peruutin sen sisälle, sekin meni hyvin! Sen jälkeen menimmekin sitten keskustelemaan näytöstä (ja vähän muustakin :D). Sain hatun noston tuntiaktiivisuudestani ja siitä, että yritin, enkä jäänyt valittamaan, että "en osaa, en halua tehdä". Huomautusta tuli siitä, että olin epävarma ja en välttämättä vastannut, vaikka olisinkin saattanut tietää vastauksen. Olen kyllä huomannutkin sen, etenkin oppitunneilla usein odotan, että joku muu vastaa ensin ja jos se on väärin niin sitten minä sanon, tai en sano ollenkaan. Yksin en lähtisi tuota lumen kuormaamista, perävaunun kytkemistä yms. tekemään, lisää harjoittelua :) Näytön suoritin siis hyväksytysti ja luultavasti saan 2/3, vaikka vähän alle opettajien arviot oli, mutta pyöristettiin kuulema ylös päin. Olen tyytyväinen arvosanaan, mutta vielä on paljon opittavaa ja varmuutta täytyy saada (kuten myös opettajienkin mielestä).

Toukokuussa voin saada loppukuun vapaaksi, siis mennä mummolaan tekemään hommia, mutta enon/papat täytyisi tehdä ns. anomus, jossa kerrotaan, mitä kaikkea siellä tulisin tekemään ja kai sen jälkeen pitää vielä joku todistuskin olla siitä, että mainitut hommat on tehty. Ensimmäiset viikot meillä on näyttöjä, joten silloin on pakko olla koululla ja pari sellaista juttua on, mitä en voi mummolassa tehdä (mm. kylvö), mutta enköhän mehtähommat ja esim. rikkakasvituntemuksen voi mummolassa tehdä.

Nyt täytyy lopettaa, kohta alkaa "heppatunti" eli hevosen ruokinta ja terveys! Ei ehdi kyllästymään koulunkäyntiin, kun aina välillä alkaa uusia kursseja :)

1 kommentti:

lumikissa kirjoitti...

Mielenkiintoista. Maatalousalan koulujutut onkin minulle ihan uutta.. Kävin itse nimittäin käsi- ja taideteollista. Ei aina löydy ammatti sieltä mitä opiskelee :D