perjantai 21. tammikuuta 2011

Navettakuulumisia ja muuta

Yhdentoista maissa menin nukkumaan ja kerrankin nukuin hyvin. Aamupalaksi söin lettuja ja nyt viimeisiä tässä napostelen. Navetassa koottiin lehmät kokoomatilaan ja kolattiin pihatto. Alppi mökötti. Aino olisi mieluusti jäänyt auttamaan kolaamisessa. Yvonne meni huomaamattomasti ja kiltisti muiden lehmien perässä.
Kun sain kolattua ja vähän kuivitettua, menin lypsylle mukaan. Tällä kertaa ei jalka noussut kuin parilla vain. Yksi oli Mimmi (josta kuva muutama teksti alempana), joka ei yleensä potki. Nyt vain sattui olemaan utareet niin täynnä maitoa, että oli kiire saada kone käyntiin, mutta eipä rouva tajunnut, että se potkiminen vain hidastaa. Tai no, minut se saa tekemään nopeammin. Yvonnekin tahtoi koneen äkkiä käyntiin, muuten oli oikein nätisti. Taas hieroin linimenttiä sen utareisiin. Ihan oli kivikovat (tosin poikimisen jälkeen on normaalia). Aino kävi tutustumassa jälleen lypsyasemaan. Vähän jäi puoleen väliin miettimään ja tutkimaan, mutta tuli sitten paikalleen ja hetken silitin ja päästin pois. Aino oli maannut kokoomatilassa ja piti tarkistaa, ettei se vain ala poikimaan. Eipä se. Onneksi. Lypsyn jälkeen toiset menivät kahville ja minä tiskaamaan. Söin nimittäin ennen navettaan menoa (pakko syödä heti herättyä). Tiskattuani kävin siivoamassa vasikoiden karsinat. Ike ja Ile oli niiiiiin suloisia! Ja ne on niin pehmoisia!!! Tahtoo sellaisen!!! Ne vain makoilivat (pissakasojen päällä) ja sain vähän tuuppia ja nostaa, että siirtyivät. IIIIH ne on niin ihania!!! Kukaan ei pysty kulkemaan niiden ohi ilman, että tekisi mieli mennä niitä paijjaamaan. No kuitenkin, kola piti sellaista ääntä, että kaksoset päättivät puolustaa pesäänsä ja yrittivät puskea kolaa. Kuitenkin lähelle tullessa perääntyivätkin :D Pelkurit...
Vanhemmat vasikat olivat ryhmäkarsinassa. Päätin, että en kiinnitä mitään huomiota niihin, kun kolaan ja se auttoi! Vain kaksi tuli haistelemaan, mutta kukaan ei puskemaan yms. Siivottuani pistin kolan karsinan ulkopuolelle ja vähän paijasin vasuja. Hiukseni sai pienen käsittelyn yhdeltä vasikalta...
Halvaantunut lehmä oli jaloillaan ja söikin vähän. Sain sillä aikaa kuivitettua ja putsattua sonnasta karsinan. Yksi lapinlehmä oli poikimakarsinassa, mutta ei näyttänyt poikimisen merkkejä. Pääsi pihattoon kävelylle (ja siis pihatto ei ole piha(lla), vaan ihan navetan sisällä, siellä vain lehmiä ei sidota kiinni parteen vaan ne saavat kulkea vapaasti syömään ja nukkumaan). Loppuaika olikin vähän sekalaisia hommia täynnä, 9.35 pääsin navetasta. Kiiruhdin hakemaan kuivumassa olleet vaatteet ja kävin suihkussa, puin ja nappasin jääkaapista pari lettua mukaan ja menin terveystiedon tunnille. Vastaan tuli opintoavustaja/mikälie, joka oli jo etusormi pystyssä, mutta sanoin olleeni sikalassa :D Meni vähän ajatukset ja puheet sekaisin... en edes heti tajunnut, mitä sanoin, vasta sitten kun tämä henkilö ihmetteli asiaa.
Minun ei olisi tänään pitänyt olla navetassa, koska vuorojen päivät on vaihtuneet, mutta toisaalta, vuoroni olisi ollut keskiviikkona ja olin silloin sikalassa, joten nyt tuli sitten korvattua se poissaolo. Ja aamulla ei ollut tuntia, koska minun ei periaatteessa tarvitse olla sillä ensimmäisellä tunnilla, ellen valitse peltokasvien tuottamista eläintalouden sijaan. No, vielä en ole päättänyt! Miksi nämä tunnit alkoivat jo, kun emme vielä ole tehneet valintoja?!

Mutta nyt täytyy pakata loput tavarat ja kiirehtiä bussiin. Mamma täältä tullaan!

2 kommenttia:

kanaemo kirjoitti...

Tervehdys taasen! Kirjoitin piiiiiitkän vastauksen omaan blogiini kommenttisi jälkeen. :)

Kiitos kivasta ja ajatuksia herättävästä kommentista, yritin vastata parhaani mukaan. Kivaa viikonloppua sinulle kotona! :)

Maria Veikontytär kirjoitti...

Kyllä näistä kirjoituksistasi jo huomaa selvän eron sen syksyisen kaupugin kasvatin ja tulevan
isännän eron. Niin sulavasti on tarttunut termit ja hyvin teet havaintoja eläimistä ja niiden voinnista.

Eläimet ovat selvästi Sinulle tärkeitä ja niiden hyvinvointi :)