sunnuntai 26. joulukuuta 2010

Millainen paikka on maatalouskoulu?

Huom! Kaikki tässä kirjoituksessa oleva on vain ja ainoastaan minun mielipiteitäni ja kokemuksiani.

Ensimmäinen päivä ei kertonut paljoakaan oppilaista eikä opettajista. Oppilaat vaikuttivat hiljaisilta (ujoja?) ja täytyy sanoa, että ensivaikutelma oli ihan päinvastainen, kuin mitä he oikeasti ovat, hyvässä ja pahassa ;) Opettajat ovat edelleen ystävällisiä ja iloisia, enemmän tai vähemmän ammattitaitoisia. Useimmiten enemmän.

Koulupäivät alkavat useimmiten kahdeksalta ja välissä on opettajasta riippuen 10-20 minuutin pituinen kahvitauko ennen ruokailua, jonne pääsemme yleensä yhdentoista ja puolikahdentoista välillä, sekin usein opettajasta riippuen. Iltapäivän tunnit alkavat puoli yksi ja niitä on yleensä kaksi puolitoistatuntista. Toivottavasti olet syönyt hyvin lounaalla, tunneilla keskittyminen kärsii nälkäisenä (kokemusta löytyy...) ja toivottavasti olet nukkunut yösi hyvin, muuten saatat nukkua tunnilla! Luokkalaisteni tuntiaktiivisuus vaihtelee aiheesta ja kellonajasta riippuen, useimmin oppilaat pelailevat tietokoneillaan tai puuhailevat muuta. Yhdellekin tunnille pääsi sänky mukaan, vaan ei ollut entisensä tunnin jälkeen... Ja täytyy sanoa, että eivät nuo toisen asteen opiskelijat ole yhtään sen järkevämpiä kuin peruskoulussakaan :D Tunneille tullaan, tunneilta mennään ja tunneilla ollaan milloin huvittaa, aina ei opettajat pysy menossa mukana.

Käytännön tunneilla, esimerkiksi kasvituotannon töissä, pääsemme tekemään maatilan töitä, hakemaan paaleja pelloilta navettaan, raivaamaan metsää ja pellon reunoja, hakemaan purua navettaan, huoltamaan traktoreita... Vielä ei ole varsinaisesti ikävää työtä tullut vastaan. Elo-syyskuussa oli sulanmaanmoduuli, jolloin joka päivä oli erilaisia käytännön töitä, esimerkiksi metsässä puiden kaatoa, navettahommia, kyntämistä, puimista... Enpä osaa nimetä huonointa/tylsintä hommaa. Kaikki oli minulle uutta ja mielenkiintoista.

Ruoka on useimmiten hyvää, itseasiassa viimeaikoina ei ole (no ei koskaan) tullut vastaan syöntikelvotonta ruokaa. Ilmaistakin vielä! Lounaalla syö myös ammattikorkeakoululaiset, päivällisellä taas useimmin pelkästään me perustutkintolaiset. Päivällisellä on myös usein munkkia ja täytettyjä sämpylöitä/patonkeja.
Ruoka-ajat on minusta hieman huonot, päivällinen on sen verran aikaisin, että tulee sitten naposteltua pitkin iltaa, mutta toisaalta iltapäivän tuntien jälkeen on hirveä nälkä. Aamupalan saamme ilmaisiksi, mutta iltapala meidän täytyy itse kehitellä. Minä syön usein äitin tekemää leipää juuston ja lauantaimakkaran kanssa, kämppikseni useimmiten nuudelia.

Asuntola on minusta juuri sopiva. Meidän tyttöjen asuntolassa on neljä makuuhuonetta, olohuone/ruokailutila, pieni (ahdas) keittiö, kaksi vessaa ja pesuhuone. Vaatekaappitilaa on juuri sopivasti ja vähän enemmänkin. Ja siitä puheen ollen, minä otin kaikki vaatteeni mukaan, koska en tiennyt, mitä siellä tarvitsen. Täytyy sanoa, että siellä ei tarvitsisi kuin kuin 2x housut ja paidat ja jotain "hienoa" iltamiin. Itse siis saan raahata vaatteita kotiin säilöön.

Vapaa-ajalla me menemme keilaamaan, Forssaan ja esimerkiksi Ideaparkiin ostoksille, nuorisotalolle ja sinne minne me toivomme pääsevämme. Oppilaat maksavat esim. keilauksen, matkat maksaa koulu. Joskus menemme myös esimerkiksi Lepaalle iltamiin, nyt olisi pitänyt mennä Sairioonkin, mutta oli huono keli lähteä autolla minnekään.

Ilta-/yöpuuhat eivät ole mikään salaisuus. Entinen äidinkielen opettajanikin kertoi, että hänenkin aikanaan asuntoloissa meno oli välillä aika rajua. Itse nukun (onneksi) niin sikeästi, että vasta aamulla kuulen toisilta yön tapahtumista (ellei jotkut ala metelöimään huoneeni seinän/oven takana). Luulenpa, että Suomesta ei löydy ammattikoulua, jossa oppilaat eivät joisi. Joidenkin koulujen asuntoloissa käy öisin vartijat (No siellä ei taideta juoda...)!

Näin neljä kuukautta maatalouskoulussa käyneenä voin sanoa, että jos on oikeasti alasta kiinnostunut, niin kannattaa ehdottomasti mennä, mutta jos aikeesi ovat toiset, saattaa koulunkäyntisi muuttua lintsaamiseksi...
Mielestäni sieltä kannattaa ottaa kaiken hyödyn irti, ei ilon.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
hieno, kun kirjoitat :)