torstai 23. joulukuuta 2010

Jospa oman koiran saisin....

Ei vielä ainakaan kahteen ja puoleen vuoteen (ellei kävisi ihme, että pääsisin etuajassa maalle asumaan pysyvästi tai asuntolaan saisi tuoda koiran ja ellen saisi jotain, jolla voisin sen karvapallon ostaa). Monia asioita olen oman aikansa odottanut ja aina saanut, joten nytkin jaksan odottaa. Aika menee hurjan nopeasti, etenkin, jos jätän haaveilut illemmalle (silloin voi jo huokaista, taas yhden päivän lähempänä...).

Tämä lopputeksti on ehkä tarkoitettu enemmänkin minulle itselleni, kertaukseksi, muistin piristykseksi ja pääkopan ajatusten purkamiseksi, mutta ehdottomasti saatte lukea (muutenhan tätä en tänne julkaisisi) ja antaa mielipiteenne ja kertoa omat kokemuksenne.

Lista roduista, joita voisin harkita:
labradorinnoutaja, kultainennoutaja, kavalier, saksanpaimenkoira, suomenpystykorva, jackrusseli, keskikokoinen villakoira, italiantryffelikoira, berninpaimenkoira, bordercollie ja pitkäkarvainen collie

Kuitenkin haluan koirastani enemmän kuin pelkän seurakoiran. Listasta puuttuu paimensukuinen lapinkoira ja kaukasianpaimenkoira. Lapinkoira on elementissään maalla, saadessaan paimentaa lampaita ja ajaa lehmiä laitumille. Kaukkari taas jalostettiin vahtijaksi (ja esim. Berliinissä rotua käytettiin myös estämään ihmisten pakenemisyritykset muurin toiselle puolelle). Jo pelkkä kaukkarin ulkonäkö voi saada ihmisen kääntymään tiellä. Minulla on kokemusta vain yhdestä kaukkarista, tämä oli todella rauhallinen, mutta puolusti pihaansa rettelöitsijöiltä. Ei haukkunut ohikulkijoille, vain niille, jotka (kenties tunsivat rodun entisen käyttötarkoituksen?) kolistelivat porttia ja metelöivät (juu, sellaisiakin idiootteja on, olin paikalla).
Kaukasianpaimenkoira on minulle sopivan kokoinen, käsittelisin sitä koirana, esim. chihuahua voisi tulla helposti minun käsittelyssäni lihavaksi ja hemmotelluksi... Lapinkoirakaan ei olisi liian pieni.
Minulla on jo melko tarkka kuva siitä, kuinka koiran kouluttaisin ja mitä siltä vaatisin ja sallisin.
Koiralle opettaisin peruskäskyt, istu, maahan, paikka, mutta myös esimerkiksi tavaroiden noutoa ja kuljettamista niitä vahingoittamatta, palohälyttimen ja kännykän soiton ilmaisemisen esimerkiksi kosketuksella, vieraista saa ilmoittaa enintään parilla haukulla, koirien tulisi pysyä pihalla (maalla onneksi) irrallaan tarpeen tullen, koirien alueeseen kotona EI kuulu keittiö ja makuuhuoneet, sohville ei mennä jne. Vielä kun koira löntystäisi hevosen edellä maastoillessa, niin olisin jo aika tyytyväinen. Kaukkarille en välttämättä kuitenkaan suojelua treenaisi, koira kyllä tunnistaa porukkansa, mutta entä jos kävisi vahinko? Kävisi jonkun lapsen kimppuun? En tahdo koirastani ylisuojelevaa ja liian herkkää. Enkä myöskään halua mustamaalata rotua. Omistaja on se, joka tekee virheet. Virheiden seurauksena koira käyttäytyy, miten käyttäytyy.


Noniin, odotetaan :)

Ei kommentteja: