tiistai 30. marraskuuta 2010

Navettaa, hitsausta ja navettaa

Eilen läksin puoli kolme navettaan. Ihan perushommat tehtiin, eli umpilassa kolattiin ja jaettiin rehut, siivottiin vasikoiden ja sairaiden karsinat, ajettiin lehmät lypsylle, kolattiin pihatto ja kuivitettiin. Sen jälkeen mentiin lypsylle, koska meitä oli vain kaksi oppilasta ja yksi opettaja. Lypsyllä ei tullut mitään ongelmia, vaikka sain navetan pahamaineisen potkivan lehmän. En laittanut potkurautaa (koska en osaa), mutta enpä olisi tarvinnutkaan! Lehmä, Aurinko nimeltään, seisoi ihan nätisti, kerran nosti koipeaan, mutta ei potkaissut. Antoi lypsää alkulypsytkin (joilla tarkistetaan, voiko maidon lypsää meijeriin menevien maitojen joukkoon), lypsinkin pysyi hyvin paikoillaan eikä lehmä hermostunut, vaikka minulla kesti tovi, sillä lypsinten eräs nappi pomppasi kokoajan ylös. Olin aika ihmeissäni... Jaa tämäkö on se kamala lehmä?

Tänään aamulla minulla ei ollut navettaa, joten menin normaalisti tunnille. Meillä oli hitsausta ja olin jo eilen suunnitellut ottavani kameran mukaan. Kuvia tuli otettua kameran muistin täyteen (vaikka sen juuri tyhjensin!).
Hitsauksen jälkeen minulla oli rehukasvituotantoa ja aiheena oli lannoitus. En kummemmin jaksanut kuunnella, muistiinpanot löytyvät tietokoneeltani (ne sentään jaksoin tehdä...).

Puoli kolmelta taas navettaan. Siellä olikin paljon väkeä, kun ammattikorkealaiset tekivät joitain koulutehtäviä siellä ja katsoivat uutta rehunjakovaunua, kun koulumme navetta menee tulevina vuosina lähes kokonaan uusiksi (tai sitten ihan oikeasti uusiksi). Robottinavettaa aikovat, mutta minusta se on aika tyhmää, sillä miten oppilaat sitten oppivat lypsämään? Toki on hyvä, jos uudet asiat opetetaan, mutta robottinavettoja on vielä aika vähän Suomessa. No kuitenkin, käytiin umpilassa tekemässä samat vanhat hommat eli kolaamassa ja jakamassa rehua. Paali oli ihan jäässä, vaikka se tuotiin jo eilen navettaan. Siitä kuitenkin saimme repimällä rehua tarpeeksi. Sen jälkeen putsattiin vasikoiden karsinat, ajettiin lehmät lypsylle, siivottiin pihatto, lakaistiin ruokintapöytä, kolattiin kokoomatila, käytiin umpilassa iltatarkastuksella ja sillä välin työntekijä oli päästänyt muut oppilaat poies, joten minä ja toisluokkalainen saatiin myös lähteä.
Huomenna aamulla taas navettaan :) Saa nähdä ehdinkö ollenkaan oppitunneille. Ihan kiva olisi ehtiä, ettei jäisi rästiin mitään, mutta kyllä voisin nukkuakin...

Ei kommentteja: